Młode, sezonowe warzywa to doskonały dodatek do obiadu lub świetna, samodzielna przekąska. Galeo poleca do nich sosy pachnące ziołami lub curry w wersji dietetycznej i dla tych, którzy nie liczą kalorii.
Młode kalafiory, jędrne brokuły, żółta i zielona fasolka to przeboje letniej kuchni. Najwięcej smaku i witamin zachowują te gotowane na parze. Klasyką jest podawanie ich z tartą bułką zasmażoną z masłem. Jednak by nieco urozmaicić ich smak, a także ograniczyć liczbę kalorii można polać je tymiankową oliwą. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, aby nabrała aromatu – do 100 ml dobrej oliwy dodajemy 3 łyżeczki tymianku Galeo. Przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Gotowane warzywa doskonale komponują się również z sosem curry. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy podsmażyć połowę cebulki pokrojonej w bardzo drobną kostkę na odrobinie oleju z 4 łyżeczkami przyprawy curry Galeo. Po chwili dodać 200 ml śmietanki 18%, wymieszać i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem Galeo.
Sos serowy sprawi, że nawet najwięksi przeciwnicy warzyw nie będą mogli się im oprzeć. Jak go przyrządzić? W rondelku roztopić 3 łyżeczki masła, dodać czubatą łyżkę mąki i wymieszać tak, by nie było grudek. Dodać 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki czosnku Galeo, szczyptę chili Galeo oraz soli. Wymieszać. Następnie dodać 150 g sera typu gouda startego na tarce o małych oczkach. Podgrzewać i mieszać aż ser się rozpuści i sos będzie jednolity. Na koniec można jeszcze doprawić bazylią lub oregano Galeo.
Zioła i przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/aromatyczne-sosy-do-warzyw